vineri, 13 februarie 2009

beşini de pseudointelectuali...

pseudocalificaţi, licenţiati, fotografi, gangsteri, etc (asta ca să acoperim cât mai mult din gama de "wannabes")...toate cu un pseudo în faţă şi un aer tâmp de persoană specială...deasupra gloatei...

sătulă de persoane care se vor mai a naibii decât ceilalţi şi îşi doresc cu atât mai mult chestia asta cu cât simt că-i prinde din urmă umezeala din balta inteligenţei mediocre în care se scaldă împreună cu noi restul...hai poate nu chiar mediocră, un pic peste, că dacă ar fi mult peste nu ar mai fi psudobeşini, ar fi d-alea adevărate de se simt de departe fără să le anunţăm noi cu surle şi trâmbiţe...ar fi văzute şi recunoscute din depărtare, la fel ca bomba de la Hiroshima şi nu ar fi nevoie de Cirque du Soleil pentru a prevesti o petardă amarâtă...

nici nu ştiu de unde să încep...

dar să vedem...

1. pseudolicenţiaţii - chiar nu ştiu dacă există termenul acesta, dar eu îl folosesc pentru a-i defini pe toţi cei care au impresia că dobândirea unei diplome sau al unui titlu îi situează brusc într-o altă categorie...nu nu, nu munca şi un proces continuu şi susţinut de autoperfecţionare profesională, morală şi psihică te situează pe o altă treaptă evolutivă. NU este aşa de complexă treaba...nu frate, nu ai nevoie de asa ceva...cui îi pasă de toate prostiile astea când o diplomă îţi dă brusc dreptul de a te pârţui de faţă cu fiecare cunoscut care nu are acelaşi grad înalt de calificare?!

Altfel spus: daca ești cioban și ai tu așa, din afacerile tale cu oi, îndeajuns de mulți bani să-ți cumperi o diplomă, nu înseamnă că esți brusc intelectual...ciobanul tot cioban îi....procesul spre intelectualizare este mult mai complex decât simpla scoatere a portofelului...e la fel de lung și de anevoios ca și tăbăcitul pieilor. Nu vreau sa fiu înțeleasă greșit: n-am nimic împotriva ciobanilor, cu atât mai puțin a diplomelor...pur și simplu nu suport ciobanii cu aere de diplomați. Dar nu îți vezi tu lungimea nasului și stai frumușel în stâna ta?!

2. pseudointelectualii - sau cei care au impresia că faptul că au citit mai mult de 2 cărţi la viaţa lor (închiderea intervalului fiind oricum muuuult sub 100) îi situează deasupra restului muritorilor de rând. Citiţi fraţilor în linişte, timid, în banca voastră, fără să vă lăudaţi cu cărţi descărcate pe tot felul de gadgeturi scoase ostentativ în mijloacele de transport în comun, fără blitzuri şi mai sus menţionata circotecă! Vă asigur că se va depista că sunteţi culţi dacă într-adevăr asta e realitatea, iar pe de altă parte, un adevărat intelectual nu aşteaptă fani şi recunoaştere publică pentru simplul fapt de a fi ceea ce este (şi nu vorbesc aici de scriitori care din recunoaştere trăiesc, chiar dacă tot mai puţini intelectuali în adevăratul sens al cuvântului).

3. pseudofotografii...da da..exact cum am zis. Este un mare "trend" în ultima vreme să vezi tot felul de indivizi cu mega camere atârnate la gât, indivizi care literalmente ies ca ciupercile (scuzaţi cacofonia) după ploaie pentru a poza stropii, ploaia sau cine stie ce baltă prăpădită care ar putea impresiona vreun ochi neavizat, fără cunoştinţe sau un talent minim în acest domeniu. Ma întreb: aparatele astea sunt un fel de căţei de scos la plimbare şi agăţat gagici disperate sau sunt o defulare în tentative de creativitate a unei vieţi în spatele calculatorului!? (şi din nou, în această categorie clar nu-i includ pe cei care chiar au talent şi îşi câstigă o pâine cinstită din asta)


...voi continua

Niciun comentariu: