sâmbătă, 10 martie 2012

În noapte

de Haruki Murakami

Foarte rapidă lectura - într-o noapte se petrece toată acțiunea, o seară mi-a luat să citesc cartea... mi-a creat un sentiment deja familiar atunci când vine vorba de Murakami, cumva halucinant, ireal, mistic. Oricum ar fi, îmi place.

Un singur citat:
- Știi, mă gândeam cumva dacă oamenii își folosesc amintirile pe post de combustibil. Că sunt importante sau nu, asta nu contează când e vorba să te menții în viață. Sunt combustibil și atât. Că e reclamă din ziar, carte de filosofie, gravură erotică sau teanc de bancnote de zece mii de yeni, dacă le pui pe foc, toate sunt doar niște bucăți de hârtie. Focul nu se gândește ”Oho, ăsta e Kant”, ”Ăsta e Yomiuri, ediția de seară” sau ”Mamă ce țâțe are” când le arde. Pentru el toate nu sunt mai mult decât simple bucăți de hârtie. La fel și cu amintirile. Că sunt importante, că nu sunt importante, că nu folosesc la nimic, toate sunt combustibil, fără nici o diferență.
Korogi dă din cap ca pentru ea, apoi continuă:
- Dacă n-aș fi avut combustibilul ăsta, dacă n-ar fi existat în mine sertarul cu amintiri, cred că m-aș fi rupt în două acum multă vreme. M-aș fi chircit undeva, printr-un șanț, și-aș fi murit. Dar fiindcă pot să cotrobăi prin sertar și să scot când am nevoie tot felul de amintiri, importante sau nu, pot și să-mi duc înainte viața asta, cât o fi ea de viață de coșmar. Mereu când zic gata, nu mai pot, reușesc de fiecare dată să depășesc cumva momentul.
(p. 189)

P.S. - Împăratul muștelor de Golding este o capodoperă literară despre natura umană; este electrizantă, violentă și educativă și nu, nu este doar pentru adolescenți.

Niciun comentariu: